Mahmoud Abbas l-a desemnat PREMIER pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul acțiunilor de reformare a Autorității Palestiniene

Mahmoud Abbas l-a desemnat PREMIER pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul acțiunilor de reformare a Autorității Palestiniene
Publicat: 14/03/2024, 22:07

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a desemnat, joi seară, pentru funcția de prim-ministru pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul eforturilor de reformare a structurilor politice palestiniene pentru eventuala preluare a controlului și asupra Fâșiei Gaza, la finalul ofensivei israeliene.

Mohammad Mustafa, în vârstă de 69 de ani, are doctorat în Economie obținut la Universitatea George Washington și a lucrat 15 ani la Banca Mondială. Este colaborator apropiat al lui Mahmoud Abbas, deținând până acum funcțiile de viceprim-ministru, ministru al Economiei și consilier economic. Din 2022, Mustafa este membru al Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Mohammad Mustafa va avea la dispoziție câteva săptămâni pentru formarea echipei guvernamentale, timp în care premierul demisionar Mohammed Shtayyeh va fi interimar, au declarat surse palestiniene și europene citate de cotidianul The Times of Israel.

Pe fondul presiunilor Statelor Unite și Uniunii Europene, președintele Mahmoud Abbas va reforma Autoritatea Palestiniană, prin crearea unui Guvern tehnocrat în Cisiordania și pregătirea pentru eventuala preluare a controlului asupra Fâșiei Gaza, la finalul ofensivei israeliene, care vizează eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni, înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas și distrugerea infrastructurii militare.

Washingtonul insistă ca Fâșia Gaza să fie guvernată de palestinieni la finalul operațiunilor israeliene, deși Guvernul Benjamin Netanyahu vrea menținerea controlului în materie de securitate, pentru evitarea unor noi atacuri teroriste masive, precum cele din 7 octombrie 2023, soldate cu aproape 1.200 de morți în sudul Israelului.

Josep Borrell, preocupat de situația umanitară din Fâșia Gaza

Aflat în vizită în Statele Unite, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, s-a declarat îngrijorat de situația umanitară precară din Fâșia Gaza.

”Nu este vorba de un dezastru natural, este un dezastru generat de om”, a acuzat Borrell, cerând comunității internaționale, conform cotidianului The Jerusalem Post, să intensifice presiunile asupra armatei israeliene pentru a deschide mai multe puncte de frontieră, în scopul intensificării asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Bilanțul ofensivei israeliene este de cel puțin 31.341 de morți și 73.134 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat mișcării islamiste Hamas.

Armata israeliană a semnalat că intenționează să intensifice asistența umanitară în Fâșia Gaza, în contextul în care Administrația Joe Biden a cerut ca acest lucru să fie tratat cu prioritate.

”Furnizarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza trebuie să fie prioritară. Cea mai bună modalitate de aprovizionare este cu ajutorul camioanelor. Israelul trebuie să deschidă mai multe puncte de trecere”, a afirmat miercuri secretarul de Stat american, Antony Blinken, cerând armatei israeliene să evite atacurile asupra civililor. De altfel, Blinken a anunțat avansarea eforturilor pentru deschiderea coridorului maritim spre Fâșia Gaza, o inițiativă la care participă Statele Unite, Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a anunțat un plan de intensificare a transporturilor de alimente și medicamente spre Fâșia Gaza. ”Acționăm pentru deschiderea mai multor rute spre Gaza, pe cale terestră, maritimă și aeriană. Încercăm să transferăm masiv provizii”, a declarat Daniel Hagari, citat de cotidianul Haaretz.

Foto: Profimedia

Citește și:

TENSIUNI puternice între SUA și Israel /Un lider democrat cere înlăturarea lui Netanyahu, Likud respinge ”dictatul”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini șocante cu un prizonier ucrainean după doi ani de captivitate în Rusia. „Evocă cele...
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut...
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO...
Dieta pe care o respectă ZILNIC Georgina Rodriguez! Ce consumă regulat logodnica lui Cristiano Ronaldo
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
O mamă și fiica ei au fost atacate de un Ciobănesc Carpatin într-un parc din...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Anvelope runflat, cea mai bună opțiune pentru VARĂ?
Primele reacţii internaţionale după alegerile din India.SUA şi Japonia vor să continue parteneriatul
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Se întâmplă pe data de 20 IULIE. Moment de cotitură pentru TOATĂ ROMÂNIA
Andrea Esca, mesaj disperat pentru români. Vedeta TV a pățit-o rău
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Pepe și Yasmine Pascu se căsătoresc. Când va avea loc nunta celor doi și cum...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cum au ajuns nanoplastice în inima unui embrion de găină?
×